PRP - Platelet rich plasma, vérlemezkékben gazdag plazma, saját vér kezelés
Mi a PRP?


A PRP kezelés az egyik legújabb regeneratív kezelésforma a sportsérülések és kopásos betegségek terápiájában. A kezelés felgyorsítja és teljessé teszi a gyógyulási folyamatot.
PRP vagy vérlemezkékben gazdag plazma kezelés egy új, az ortopédiát és sportorvoslást felbolygató terápia krónikus sport- és mozgatórendszeri sérülések kezelésére. Sportolók vagy szabadidős sporttevékenységet végzőknek egyaránt lehetővé teszi, hogy mihamarább visszatérjenek a szokásos aktivitásukhoz. Ízületi kopásos betegeknek csökkenti a fájdalmát és javítja a funkciót.

Hogyan működik a PRP?


A vérlemezkék specialis vérsejtek. A vér összetevői: 93 %-a vörös vérsejt, 6 %-a vérlemezke, 1 %-a fehér vérsejt és plazma. PRP előállítása során az a cél, hogy maximalizáljuk a vérlemezkék koncentrációját és minimalizáljuk a vörös vérsejt tartalmat. Általánosságban minél nagyobb a vérlemezke koncentráció, annál jobb.
Legtöbben a vérlemezkéket a véralvadással hozza összefüggésbe. Bár ez a vérlemezkék fontos funkciója, rendkívül lényeges a szerepük egy sérülés meggyógyításában. Az emberi vérlemezkék kifejezetten gazdagok kötőszöveti növekedési faktorokban. Ha ezeket a növekedési faktorokat sérült szalagba, ínba vagy ízületbe fecskendezzük, elindítja és fokozza a normál gyógyulási folyamatot. De ahhoz, hogy profitáljunk ebből a természetes gyógyulási folyamatból, előszőr a vérlemezkéket koncetrálnunk kell. Más szavakkal a PRP beindítja és stimulálja a szervezet természetes gyógyulási folyamatát.

Hogyan készül a PRP?


Vért veszünk a betegtől (mintha labor vizsgálatra vennénk) és egy speciális sentrifugába helyezzük. A centrifuga különválasztja a vörös vértesteket és a plazma alsó részében a vérlemezkék koncentrálódnak. A savónak ez a koncentrált részét használjuk a kezelés során. Az egész procedúra kb. 20-25 percet vesz igénybe.

Figyelem - Nem minden PRP ugyanolyan hatékony!


Jelenleg több, mint féltucat cég gyárt és kínál PRP készítő rendszereket, mindegyik cég a magáét hirdetve a legjobbnak. Az előállított PRP savók nagyon különböznek a vérlemezke koncentrációban, vörös vértest tartalomban és fehér vérsejtek tartalmában, valamint a savó mennyiségében.
Egyes PRP savók nem jobbak, mint a teljes vér vagy a vérlemezkékben szegény plazma (PPP) kevés vérlemezke tartalommal. A forgalomban levő rendszerek egy részében sok vörös vértest marad, ami kimutatottan az ízületi belhártya sejtjeinek 15 %-át elpusztítja. Sok termék magas arányban tartalmaz fehér vérsejteket, amelyek következtében az injekció utáni fájdalom fokozottabb.

Gyógyászok Orvosi Közpuntunkban gondosan választottuk meg és laborvizsgálatokkal ellenőriztük azt a módszert, ami kíváló minőségű, vérlemezkékben gazdag PRP savót eredményez. Az általunk alkalmazott módszerrel a normál vérlemezkeszám (150.000-400.000 db/mikroliter) a 6-8-szorosára növekszik, átlagosan 1,5-1,8 millió/mikroliter érték érhető el. A savó alapvetően vörös vértest mentes. Módszerünket független laboratóriumi vizsgálatnak és ellenőrzésnek vetettük alá. Ez alapján biztosak lehetünk abban, hogy a lehető legjobb minőségű, tisztított és hatékony PRP plazmát tudjuk biztosítani betegeinknek,


Milyen gyakran van szükség PRP injekció adására?


A legtöbb esetben az első injekció után 3-4 héttel esedékes kontrollvizsgálat és egy második PRP kezelés. Tipikusan 2 kezelés szükséges a kellő mértékű és tartós eredméby elérésére. Egyes kórképekben, elsősorban csípőízületi kopások esetén 3 kezelés lehet szükséges.

Milyen esetekben használ a PRP kezelés?


PRP kezelés leghatékonyabb krónikus szalag és ín rándulás és húzódás esetén, amely egyéb konzervatív kezelésre nem gyógyult. Ilyen kórképek:
 • váll rotátorköpeny sérülések, részleges vagy teljes szakadás
 • vállfájdalom és enyhe instabilitás
 • váll nyáktömlő gyulladás (bursitis)
 • acromioclavicularis ízületi réndulás, kopás
 • tenisz- és golfkönyök
 • csípő körüli lágyrészek rándulása, fájdalma, feszülése
 • térdrándulás
 • hamstring ín rándulása
 • térd oldalszalag rándulás, szakadás
 • térdkalács ín tendinosis, térdkalács körüli fájdalom
 • bokarándulás, bokaszalag szakadás
 • Achilles ín tendinosis, fájdalom
 • térd, boka, váll, könyök, csukló és csípőízületi kopás
 • ín eredési fájdalmak (ülőcsont vagy szeméremcsont felett)
 • más inak és szalagok krónikus fájdalma
 • algút szindrómák (pl. csukló: carpal tunel)
 • ideg nyomási szindrómák
 • Segít az ízületek kopott, egyenetlen porcfelszínének elsimításában, csökkentve a fájdalmat és javítva a terhelhetőséget és funkciót.


  Fizeti-e a biztosító a PRP kezelés költségét?


  Sem a társadalombiztosítás (OEP), sem az egyes egészségbiztosítók nem fedezik a költséget.

  Milyen költséggel jár a PRP kezelés?

  Egy PRP kezelés 40.000 Ft-ba kerül, melyhez egy vizsgálati vagy kontroll vizsgálat költsége társul.
  Általában 2 kezelés szükséges a legjobb és tartós eredmény elérésére.


  Fáj a PRP kezelés?


  A kellemetlenség mértéke függ a kezelt területtől. Például ízület belsejébe adott injekció minimális fájdalommal jár, míg ínba, szalagba adott injekció fájdalmasabb, feszülő érzéssel járhat. Jelentkezhet a beadás utáni 1-2 napig tartó mérsékelt fájdalom a beadás helyén.

  Fontos, hogy a beadás után 1 hétig ne szedjen gyulladásgátló gyógyszert. Ezek akadályozzás a gyógyulási folyamatot. Paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítót lehet szedni (pl.: Panadol, Rubophen, Mexalen, Doloramol, Coldrex, Ben-U-Ron).  Mikor várhatok javulást a kezeléstől?


  A legtöbb esetben a betegek a kezelés után 2-4 héttel észlelik a javulás jeleit. Ez azt jelenti, hogy csökken a fájdalom, többet tud mozogni, terhelni, mielőtt fájdalom jelentkezne és amikor fájdalom jelentkezik, az gyorsabban múlik, mint korábban.

  Milyen veszélyekkel járhat a PRP kezelés?


  Bármikor, amikor tűt szúrunk a testbe, akár vérvételnél is, van némi esély fertőzésre vagy vérszivárgásra. Ez azonban rendkívűl ritka. Mivela PRP kezelés során a beteg saját vérét használjuk, allergiás reakció nem lehetséges.

  Milyen a sikeres PRP kezelések aránya?


  Vizsgálatok és a tapasztalat is azt mutatja, hogy a beteg állapota kb. 80 %-ban javul. Azonban a csípőízületi kopásokban a betegek kevésbé jól reagálnak a kezelésre. ín és szalagsérülések esetén a javulás álatlában végleges. Ízületi kopások esetén a javulás eredménye várhatóan 1-2 évig tart.

  Képezhet új porc az ízületben PRP kezelés hatására?


  A PRP kezelés célja, hogy csökkentse a fájdalmat és javítsa a funkciót. A kezelés a porcborítékot általában nem vastagítja meg, azonban tudni kell, hogy a porcborítékban nincsenek fájdalomérző ideg végkészülékek. Gyakran látunk betegeket nagyfokú térd vagy csípő kopással, ami nem okoz a betegnek fájdalmat. A kopott ízület okozta fájdalom sokkal komplexebb, és sokkal több tényezője van, mint csupán a porcboríték vastagsága.

  Segíthet a PRP kezelés, hogy elkerüljem a protézis beültetést?


  Ez gyakor kérdés. Enyhébb kopás esetén a PRP kezelés megállíthatja a további kopás előrehaladását. Azonban súlyosabb kopás esetén a kezelés célja csökkenteni a fájdalmat és javítani a funkciót. Bizonyos esetekben a kopás olyan súlyos mértékű, hogy nem a PRP kezelés a legmegfelelőbb. Súlyos, előrehaladott kopás esetén a PRP kezelés segíthet eltolni a szükséges protézisbeültetés idejét. Egyes betegek nem operálhatók kísérőbetegségek miatt. Mások egyszerűen nem szeretnék a protézis műtétet. Ezen esetekben a PRP kezelés egy választható metódus, de nem jelent végleges megoldást. Ezekben az esetekben a Lipogems őssejtbeületés jelenthet tartós megoldást.