sztróma vaszkuláris frakció a zsírszövetben

pericita egy kis erecske falán

a Lipogems eszköz működési vázlata

Lipogems eszköz műtét közben

Prof. Dr. Arnold Caplan, a mezenchimális őssejtek „atyja”

LIPOGEMS® Zsírátültetéses Kezelés


A LIPOGEMS® egy egyszer használatos, zárt rendszerű, az FDA (Food and Drug Administration – USA) által is engedélyezett eszköz a zsírszövet feldolgozására és azonnali injektálására. Az így előállított, nem expandált (enzimes laboratóriumi sejtszaporításon át nem esett) és mikro-frakturált (felaprított) autológ zsírszövet különböző betegségek kezelésére, illetve szépészeti beavatkozásokhoz használható.

Egyszerűen fogalmazva, a LIPOGEMS® forradalmian új módja az eltávolított zsírszövet felhasználásának, megőrizve annak teljes, regeneratív tulajdonságokkal rendelkező mikrokörnyezetét.Mitől olyan egyedi a LIPOGEMS®?


Fontos jellemzője a rendszernek, hogy egy azonnali, kizárólag fizikai behatásokon alapuló enzim-mentes eljárás alkalmazásával megőrzi az ép sztróma vaszkuláris frakciókat (kép), a mezenchimális őssejtek mellett támogató pericitákat és citokineket, valamint a kötőszöveti mátrixot.

A más eljárások által alkalmazott technológiák és egyéb zsír-feldolgozási módszerek figyelmen kívül hagyhatják a természetes és gyógyítási környezet összetettségét.

Szakítva az eddig elfogadott általános vélekedéssel, kijelenthető, hogy a zsírszövet egy nagyon dinamikus és aktív biológiai szövet. Nem csak mezenchimális őssejteket (MSCs), de növekedési faktorokat, támogató sejteket, azaz pericitákat (jobb oldali kép), és gyógyító fehérjéket, azaz citokineket is tartalmaz. (A citokinek a sejtek közötti információ továbbításában elengedhetetlen, kis molekulatömegű proteinek. Minden maggal rendelkező sejt termel citokineket, amik más sejtek működését befolyásolják. A citokinek nélkül az őssejt nem tudja, mit kell tennie!)

Ma már tudományos tényként kezelhető, hogy a zsírszövet is megfelelő arányban tartalmaz természetes regeneratív tulajdonságokkal rendelkező sejttípusokat. Ennek következtében, a zsírszövet pl. a csontvelőből származó hasonló tulajdonságú sejtek kinyerésének megfelelő alternatívája.

További előnye, hogy szinte korlátlanul (gyorsan megújul), bármely életkorban, nagyon könnyen hozzáférhetően rendelkezésre áll (nincs szükség fájdalmas csontvelő eltávolításra) de problémát jelent, hogy a kritikus sejtek és citokinek be vannak ágyazva a zsír-mátrixba. A zsír, laboratóriumi körülmények között, enzimek segítségével oldható, és a kívánt sejttípusok szaporíthatók (poliferáció). A folyamat hosszadalmas, költséges, és nem mindig biztosítja a kívánt sejtek olyan arányú túlélését, mint a LIPOGEMS® biztosíthatja.

Megjegyzés: A laboratóriumi, enzim-alapú eljárásokat az FDA külön hozzájárulása és kutatási engedélye nélkül tilos alkalmazni az USA-ban!


A LIPOGEMS® technológia egyedisége és forradalmisága


abban rejlik, hogy egy zárt, steril készülék segítségével a zsír egy minimális, enzim-mentes kezelésen megy keresztül. Ez a zsírcsomók fokozatos méretcsökkenését, valamint a gyulladáskeltő olajok, vérmaradványok és egyéb szükségtelen sejttípusok eltávolítását is jelenti.

Mindezt kizárólag fizikai behatások és különböző szűrők segítségével, ami egyben biztosítja a sejtek – a természetben is előforduló fizikai sérülések (pl.: konyhai balesetek, törések, zúzódások, stb.) alkalmával bekövetkező – aktiválását, a regeneratív hatások azonnali és széles spektrumú beindítása érdekében.

A megfelelő szövetállomány kinyerése az infúziókhoz is használt steril sóoldatban történik, ami légmentes, a szervezeten belüli mikro-környezethez nagyon hasonló körülményeket biztosít és minimalizálja a sejtek sérülését.

Ennek következtében, kimagasló hatásfokkal őrizhető meg a teljes, természetes szövetközeg. Ebből adódóan, kihasználható az így elérhető maximális regeneráló képesség.

Fontos megjegyezni, hogy a LIPOGEMS® nem egy egyszerű –vagy kizárólag – őssejt terápia. Sokkal inkább egy átfogó regeneráló kezelés.

Kevéssé ismert tény, hogy ha a sérült területre tisztán csak őssejtet fecskendezünk, a sejtek többsége elpusztul. Ahogy az előzőekben említettük, a mezenchimális őssejteknek egyéb sejtek és proteinek támogatására van szüksége ahhoz, hogy gyógyító, regeneráló tevékenységüket ki tudják fejteni. Az úgynevezett „őssejt” kezelésekkel szemben a LIPOGEMS® legnagyobb – és kifejezetten egyedi – előnye a zsírszövetbe zárt teljes gyógyító környezet gondos felhasználása és pontos befecskendezése.

A LIPOGEMS® eljárás célja a szövetek természetes gyógyhatásának kiaknázása és felhasználása számos betegség kezelésére és a szépészeti regenerációs beavatkozások során.Hogyan történik a LIPOGEMS® kezelés?


Először a bőr érzéstelenítésére kerül sor lokális anesthesiával.

Ezután egy vékony, tompa hegyű kanült vezetnek a zsírrétegbe, ahová steril sóoldat és érzéstelenítő keverékét szivárogtatják be. Körülbelül 15 perc alatt az érzéstelenítés kifejti hatását.

Érzékenyebb páciensek, illetve olyan kezelések esetén, amikor ez indokolt, központi fájdalomcsillapítás, vagy akár altatás is alkalmazható.

A vékony szövet-gyűtjő kanül bevezetésével megkezdődik az aspiráció (zsírleszívás). Ez csak néhány percig tart és gyakorlatilag fájdalommentes. Attól függően, hogy melyik területről, és milyen beavatkozásról van szó, 50-500 cm3 zsír kerül eltávolításra.

A zsír begyűjtése után közvetlenül megkezdődik a feldolgozás (aprózás és a megfelelő sejtek kinyerésére irányuló térfogatcsökkentés). A szabadalmaztatott LIPOGEMS® eljárással, kinyerik az erőteljes gyógyító hatással rendelkező autológ (csak saját eredetű sejteket tartalmazó) szövetet a regeneratív hatás eléréséhez szükséges teljes természetes szövetkörnyezet megtartásával.

A folyamat mindössze 10-40 percet vesz igénybe, az adott beavatkozáshoz szükséges szövetmennyiség függvényében.

A szövet-szelekció eredménye – aranysárga színű, könnyen injektálható folyadék – ezután, az adott kezelésnek megfelelő technikával, egyszerűen bejuttatható a regenerálandó területre.

A LIPOGEMS® kezelés teljes időtartama kb. 45-120 perc, melynek döntő részét az érzéstelenítés és a szövetszelekció teszi ki.

Az őssejt-kutatás kiemelkedő szaktekintélyeit (pl. Prof. Dr. Arnold Caplan, a mezenchimális őssejtek „atyja” – lejjebb) magában foglaló tudományos szakértői csoport által is támogatott technológia Európa számos országában – Olaszország, Franciaország, Lengyelország, Románia, Csehország, Horvátország, Egyesült Királyság, Lettország, Litvánia, stb. – történt sikeres piacra lépése után, már Magyarországon, a Gyógyászok Orvosi Központban is elérhető.

Egyéb, Európán kívüli országok, ahol a LIPOGEMS® már bevezetésre került: Ausztrália, Új-Zéland, Japán, Kína, Oroszország, Izrael, Egyesült Arab Emirátus.

Az indikációk igen széles alkalmazhatóságot biztosítanak a gyógyítás, és állapotmegőrzés területén

– Oszteo-arthrózis, porc és ínszalag-sérülések, egyéb sportsérülések, fájdalomcsökkentés

– Nem gyógyuló sebek, fisztulák

– Vizeleti és széklet-inkontinencia

– Stb.

Szintén nagy sikerrel és eredményességgel alkalmazható a szépészeti és esztétikai sebészet területén is

– Arc és egyéb testtájak saját sejtekkel történő feltöltése, regenerálása

– Sebhelyek, hegek kezelése

– Hajregeneráció

– Stb.

Jelen pillanatban is számos klinikai kutatás van folyamatban világszerte a LIPOGEMS® egyéb alkalmazási területeit és hatásait illetően.

FIGYELEM! A módszer nem 100 %-os hatékonyságú, mint ahogy semmilyen kezelés sem. A világon eddig elvégzett több, mint 20 ezer műtét tapasztalata alapján a betegek 70-80 %-ban hatásos. Ez nagyon jó aránynak számít a különböző terápiák között, beleszámítva a protézis műtétet is. Ez az arány azt jelenti, hogy hónapokkal a beavatkozás után a betegek 70-80 százaléka mondja azt, hogy a panaszai lényegesen csökkentek, többet tudja az ízületeit használni kevesebb fájdalom mellett, a terhelhetőség lényegesen javult. Tehát érdemes volt a beavatkozást elvégezni, bár nem lett olyan, mint 20 éves korában volt. Kisebb ízületi kopások esetén a sporttevékenységbe visszatérést is reméljük. Komolyabb ízületi kopások esetén az elvárások szerényebbek. Azt várjuk, hogy a kifejezett fájdalom lényegesen csökkenjen, ezért a mozgás, a terhelhetőség fokozódjon, beteg életminősége jelentősen javuljon. Erre az esély 70-80 % a Lipogems műtét után.