Lipogems eszköz műtét közben
Őssejtbeültetés - Forradalom az ízületi kopások kezelésében


Büszkék vagyunk arra, hogy nálunk, a Gyógyászok Orvosi Központban Magyarországon az elsők között végzünk regeneratív orvosi kezeléseket.

Ezzel az eljárással minden eddiginél jelentősebb javulást sikerült elérni az ízületi kopásos betegségek kezelésében (térd, váll, csípő, boka, könyök, csukló) nagyműtét nélkül. A javulás olymértékű az esetek 80 %-ában, hogy a műtéti beavatkozás legalábbis évekkel halasztható lehet. A Lipogems eljárás megkapta az európai (CE), az amerikai (FDA 510k) és ausztráliai (TGA) minősítő engedélyeket.

Mit várhatok az ízületi (térd, csípő, váll) őssejt beültetéstől?


Nézzük néhány beteg véleményét, akik átestek ízületi őssejt beültetésen.

TV2 Tények híradása a sportolóról:Csípő őssejtbeültetés után újra tud futni az ultrafutó:TV2 Tények műsorából:Térd és váll Lipogems őssejtbeültetés után (RTL Klub Életmódkalauz):Térd őssejtbeültetés előtt és után:Őssejtbeültetés műtéte:Dudás Ádám futbalista az őssejtkezelése eredményéről:
Azt várjuk a Lipogems kezeléstől, hogy a beteg testéből elkülönített, dúsított és aktivált, regenerációra, helyreállításra képes sejtek legalábbis részben kijavítsák a károsodott szöveteket és lökést adjanak a szervezet saját reparációs mechanizmusának, hogy saját magát meggyógyítsa.
A mozgásszervi betegségekben gyakran alkalmazunk szteroid injekciót, ami többnyire rövidtávú fájdalomcsillapítást eredményez, de a fájdalom, a gyulladás gyakran visszatér. A hialuronsav (kenőanyag) injekciók kenést biztosítanak az ízületeknek, de semmit sem tesznek az elveszett, kopott szövet helyreállításáért.

Miért a Lipogems kezelés a legmegfelelőbb?

•   nagy mennyiségű és jó minőségű, életképes őssejt (helyesebben regeneratív vagy parancsadó sejt) nyerhető a módszerrel a zsírszövetből
•   minimál invazív módszer helyi érzéstelenítéssel, utána a beteg haza mehet
•   egyszerre több ízületben is alaklamazható
•   hosszantartó hatás

Ki a megfelelő alany őssejtkezelésre?

Az a beteg, aki a saját testének regenerációs képességét akarja felhasználni és esélyt adni arra, hogy az invazív műtéti kezelést 70-80 százalékos valószínűséggel évekig halaszthassa.

Mi a Lipogems kezelés és mit csinálnak a regeneratív sejtek a beadás helyén?

Olyan kezelés, ami regeneratív vagy parancsadó sejteket használ fel, hogy helyreállítsa vagy megjavítsa a beteg saját károsodott sejtjeit vagy szöveteit. Intézetünkben azt az őssejtnyerési módot alkalmazzuk, ami a leghatékonyabb az ízületi kopásokban. Ez a Lipogems eljárás, melynek során a hasfali zsírból veszünk mintát és ebből különítjük el és aktiváljuk a parancsadó sejteket és adjuk be a gyógyítani kívánt területre.

A regeneratív vagy parancsadó sejtek képesek arra, hogy a gyulladt vagy sérült területre vándoroljanak (kemotaxissal).
Egyrészt egyedülállóak abban a képességükben, hogy különböző típusú sejtekké (porc, csont, ín, izom, érfal, fibroblast) tudnak differenciálódni, átalakulni. A mezenhimális őssejtek egy sor citokinin hormonszerű anyagot (többek közt TGF-ß1, prosztaglandin-E2, HLA-G, interleukin-10) választanak ki, amelyek csökkentik a gyulladást és a körülöttük levő sejtekben a szöveti regenerációhoz megfelelő környezetet teremtenek (fokozzák az új erecskék képződését, akadályozzák heg kialakulását és az oxigénhiány miatti sejthalált, az immunredszert aktiválja). A zsírszövetből vett minta gazdag növekedési faktorokban (insulin-like growth factor - IGF, vascular endothelial growth factor - VEGF, platelet-derived growth factor -PDGF, basic fibroblast growth factor - bFGF)
Másrészt a sejtek közvetlen módon átalakulnak, differenciálódnak az adott szövet sejtjeivé (pl. porcsejtekké) és helyettesítik a sérült vagy elpusztult sejteket. Indirekt módon is befolyásolják a regenerációt, kiválasztott kémiai anyagok segítségével.
Harmadrészt képesek arra, hogy gyulladásos folyamatot szabályozzák, növelik az erezettséget (és a vérellátást), leállítják az oxigénhiány következtében beálló sjthelál folyamatát, sejtszaporodást és sejtdifferenciálódást ösztönöznek, fékezik a hegképződés folyamatát. Az aktivált őssejtek az LL37 nevű fehérje termelése révén természetes antibiotikumként a baktériumokat elpusztítják.

Mire jó az őssejtkezelés a mozgásszervi betegségekben?

•   Ízületi kopás, elsősorban térd-, csípő- és vállízületi kopás (csípőízületbe ultrahangvezérlés mellett lehet beadni)
•   Ízületi porcsérülések
•   Rheumatoid arthritisben a kéz kisízületi porcpusztulása
•   Szalag- és ín degenerációk
•   Csontregeneráció, csontosodás javítása
•   Lábszárfekélyek

Hogyan zajlik az őssejt kezelés?

Első vizsgálat - Orvosa megvizsgálja és meghatározza a panaszok okát és a lehetséges kezeléseket. Ennek során derül ki, hogy alkalmas-e őssejt kezelésre. Az esetek nagyobb részében további vizsgálat (pl. a vizsgálat során azonnal elvégezhető ultrahang) szükséges megerősíteni vagy pontosítani a diagnózist vagy kideríteni olyan körülményeket, melyek a kezelés eredményét befolyásolhatják. Ha az őssejt kezelésre esik a választás, egy tervezett újabb időpontban történhet a kezelés.
Előkészület - A kezelés előtt 1 héttel ne szedjen Aspirint és gyulladáscsökkentő gyógyszert (NSAID). Ha véralvadásgátlót szed, átmenetileg át kell állni LMWH injekciós kezelésre.
A kezelés - Ambuláns módon történik, általában egy órát vesz igénybe. Helyi érzéstelenítésben a hasfali zsírszövetből tompa kanüllel veszünk kb. 100 ml mintát, zsírleszívással. A zsírszövetet a Lipogems (R) kit segítségével tisztítjuk, átmossuk, mechanikusan aprítjuk, a magvas sjteket (periciták, őssejtek) különválasztva. Ezt követően injekció formájában a beteg területre, ízületbe fecskendezzük a nyert koncentrátumot. Csípő- vagy bokaízületbe ultrahangvezérléssel célzunk és adjuk be az ízületbe, hogy az értékes anyag minden része biztosan a megfelelő helyre kerüljön.
A kezelés után - A műtét után néhány napig fájdalmas lehet a hasi terület és a kezelt izület. A fájdalomhoz sokszor duzzanat is társul, amely hosszabb ideig megmaradhat, akár 2-3 hétig. Ezt követően fokozatosan javul a terhelhetőség. A javulás 2-5 hónapig is eltarthat. A porcboríték megvastagodását MR vizsgálattal 5-6 hónappal a műtét után kimutatták, bár ebből nem következik az, hogy mindenkinek a porc megvastagodása várható. Inkább az várható, hogy a porc megerősödik és teherbíróbb lesz.

Annak érdekében, hogy a kezelés eredménye minél tovább tartson, érdemes az alábbiakat betartani:
•   Pihenjen a kezelést követő 1-2 hétig.
•   3-4 hétig a kezelt területet, ízületet még kímélje.
•   3-4 hét után lehet hosszabban gyalogolni.
•   4-6 hét után kezdhet futni.

Angol nyelvű ismertető a Lipogems őssejtbeültetésről:Mire alkalmazták már eredménnyel a Lipogems őssejtkezelést?

•   ízületi kopások, porcsérülések, szalag- vagy ínsérülés, csontgyógyuléás serkentésére
•   széklet incontinencia
•   daganat miatti besugárzás után fellépett bőr és szöveti atrophia
•   égési sebek
•   lábszárfekélyek, különösen cukorbetegeknél
•   hangszalag bénulás

Milyen más őssejtnyerési eljárás létezik és ez miért nem megfelelő?

Csontvelőből nyert őssejtek:
•   100000 csontvelősejt közül 1 őssejt. A zsírszövetben minden 100 sejtre jut 1 őssejt, tehát a zsírszövetben 100-szoros az őssejt koncentráció.
•   az életkor előrehaladtával a csontvelő eredetű őssejtek életképessége és átalakulási (differenciálódási) kapacitása lényegesen csökken.

Enzimatikus lebontás, centrifugálás és tenyésztés:
•   az enzim és a centrifugálás károsítja az őssejtek exosomális anyagainak képződését, ezért aktivitásuk, életképességük gyengül.
•   sejttenyésztés során minden egyes osztódással a sejtek öregednek és csökken az átalakulási képességük (differenciálódásra való hajlamuk).

FIGYELEM! A módszer nem 100 %-os hatékonyságú, mint ahogy semmilyen kezelés sem. A világon eddig elvégzett több, mint 30 ezer műtét tapasztalata alapján a betegek 70-80 %-ban hatásos. Ez nagyon jó aránynak számít a különböző terápiák között, beleszámítva a protézis műtétet is. Ez az arány azt jelenti, hogy hónapokkal a beavatkozás után a betegek 70-80 százaléka mondja azt, hogy a panaszai lényegesen csökkentek, többet tudja az ízületeit használni kevesebb fájdalom mellett, a terhelhetőség lényegesen javult. Tehát érdemes volt a beavatkozást elvégezni, bár nem lett olyan, mint 20 éves korában volt. Kisebb ízületi kopások esetén a sporttevékenységbe visszatérést is reméljük. Komolyabb ízületi kopások esetén az elvárások szerényebbek. Azt várjuk, hogy a kifejezett fájdalom lényegesen csökkenjen, ezért a mozgás, a terhelhetőség fokozódjon, beteg életminősége jelentősen javuljon. Erre az esély 70-80 % a Lipogems műtét után.


Őssejtbeültetés műtétének ára Lipogems eljárással:
Egy ízület 650.000 Ft, minden további ízület +50.000 Ft. A műtéti utáni kontrollok (2 és 6 hónapos korban) díjmentesek.


Bal oldalon 0,75 mm vastag porcot mértek (nyíl). 6 hónappal Lipogems őssejtkezelés után a porcvastagság 1,5 mm.

Porcdefektus 5 hónappal Lipogems őssejtkezelés után jórészt gyógyult.

60 éves férfinek meniscus eltávolítás, majd két további műtét után is fáj és beszűkült mozgású a térde. 3 hónappal a Lipogems őssejtkezelés után a porcboríték egyértelműen megvastagodott.A világ vezető őssejtkutatója, az amerikai Arnold Caplan professzor beszél a Lipogems őssejtbeültetésről (angol nyelvű):