Gyógyászok Magánklinika - Tatabánya

A DePuy cég Delta XTend protéziseit használjuk.

Műtét után röntgenkép a protézisről.

Vállízületi protézis beültetés műtéte


Az eljárás célja: A vállízületi kopás (artrózis) és kiterjedt ínszakadás okozta kifejezett fájdalom és mozgáskorlátozottság csökkentése, a beteg válla mozgásképességének helyreállítása, javítása, a használhatóság növelése.
A vállízületet normál esetben mozgató inas köpeny már hiányzik, ezért speciális, ún. reverz vállprotézist ültetünk be, amely működése során az ízület forgáspontja kijjebb kerül, lehetővé téve, hogy a műízületet a deltaizom mozgassa.

Az eljárás technikája: A beteg életkorától, aktivitásától, a csontállománytól, a röntgenképtől függően történhet cementes vagy cement nélküli protézis beültetés műtéte.
A műtétet altatásban végezzük. Antibiotikumos és trombózis profilaxist alkalmazunk.
A váll elülső részén ejtett ferde metszésből tárjuk fel az ízületet, speciális sablonokkal, marókkal kiképezzük a lapockához csavarokkal rögzülő félgömb és a falkarcsont velőűrébe ültetendő protézisszár helyét. Próba után az alkatrészeket a csonthoz rögzítjük, majd megfelelő polimer műanyag inzert kiválasztása után reponáljuk.
Dréncső benthagyása mellett a sebet rétegesen zárjuk. A drén elvezeti a sebből a szivárgó utánvérzést. A drént a műtét utáni 2. napon távolítjuk el.
Műtét után a vállat kartartóban rögzítjük.
A beteg a kórházat a műtét utáni 4-5. nap körül hagyhatja el. Varratszedés két hetes kor körül történik.
A műtét után 10 napig a trombózisprofilaxis folytatása szükséges, az osztályról való távozáskor a beteg ehhez receptet kap, a nővérek a beadás technikáját megtanítják.

Az eljárás speciális szövődményi lehetőségei:
 • A felkar, majd később az alkar és kézhát duzzanata, bevérzése jelentkezhet, mely fokozatosan szűnik meg (felülről lefelé haladva).
 • A beültetett protézis ficama jelentjezhet. Ekkor újabb műtéti beavatkozás is szükséges lehet.
 • Jelentkezhet a protézis steril vagy fertőzéses lazulása. Ezen esetekben a protézis cseréje szükséges, az első esetben egy, a másodikban 2 műtéttel.
 • Fertőzés után előfordul, hogy a protézis végleges eltávolítása szükséges.

  Az eljárás elmaradásának esetleges veszélyei:
  A vállfájdalom további fokozódása, a mozgáskorlátozottság súlyosbodása és az életminőség romlása. Ha később mégis műtétre kerülne sor, a szövődmények kialakulásának esélye fokozódhat, a műtét eredményessége csökkenhet.

  Más kezelési lehetőségek:
 • fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedése
 • fizioterápia, gyógytorna
 • a térdízületbe adott szteroid injekció
 • a vállízületbe adott kenő injekció (hialuronsav készítmény)
 • a vállízületbe adott PRP (platlet rich plasma) injekció, ún. saját vér kezelés